Hvis Android-enheten din administreres av en organisasjon, skole eller arbeidsgiver, kan den ha begrensninger som er pålagt av Håndtering av mobile enheter (MDM). Denne veiledningen forklarer ulike måter å fjerne enhetsadministrasjon fra Android-telefonen eller -nettbrettet på.
Sjekk om enhetsadministrasjon er aktivert
Før du fjerner enhetsadministrasjon, må du kontrollere om en MDM-profil er installert.
Fremgangsmåte for å se etter MDM på Android
- Åpne Innstillinger
- Gå til Sikkerhet og personvern
- Trykk på Apper for enhetsadministrasjon
- Se etter eventuelle aktive enhetsadministrator apper
- Hvis en MDM-profil er oppført, administrerer den enheten din
Hvis du ikke har mulighet til å fjerne profilen, er enheten sannsynligvis underlagt strenge administrasjonsretningslinjer.
Fjern Enhetsadministrasjon fra Innstillinger
Hvis du har tillatelse, kan du fjerne MDM manuelt fra enheten din.
Fremgangsmåte for å fjerne MDM-profil
- Åpne Innstillinger
- Gå til Sikkerhet og personvern > Apper for enhetsadministrasjon
- Trykk på MDM-appen og velg Deaktiver
- Gå til Innstillinger > Apper
- Finn MDM-appen og Avinstaller det
Hvis alternativet for å deaktivere ikke er tilgjengelig, kan det hende at enheten er under tilsyn av en organisasjon.
Fjern jobb- eller skolekonto
Hvis Android-telefonen din administreres gjennom en jobb- eller skolekontokan det deaktivere enhetskontrollen hvis du fjerner den.
Fremgangsmåte for å fjerne arbeidsprofil
- Åpne Innstillinger
- Gå til Kontoer og sikkerhetskopiering > Administrer kontoer
- Velg den jobb- eller skolekonto
- Trykk på Fjern konto
- Start enheten på nytt
Hvis arbeidsprofilen ble installert av en arbeidsgiver, kan det begrense tilgangen til bedriftens ressurser hvis du fjerner den.
Fabrikkinnstille Android for å fjerne enhetsadministrasjon
Hvis enhetsadministrasjon ikke kan fjernes manuelt, kan MDM-profilen slettes ved å tilbakestille Android-telefonen.
Fremgangsmåte for å tilbakestille Android til fabrikkinnstillinger via Innstillinger
- Åpne Innstillinger
- Gå til Generell administrasjon > Tilbakestill
- Trykk på Tilbakestilling av fabrikkdata
- Bekreft tilbakestillingen og vent til prosessen er fullført
Fremgangsmåte for å tilbakestille Android til fabrikkinnstilling via gjenopprettingsmodus
Hvis du er låst ute av innstillingene, bruker du Gjenopprettingsmodus for å tilbakestille enheten.
- Slå av telefonen
- Trykk og hold inne Volum opp + av/på-knappen (noen enheter krever også at du holder Bixby eller Hjem-knappen)
- Slipp knappene når Android Recovery-skjerm vises
- Bruk Volumknapper for å velge Slett data/tilbakestilling til fabrikkinnstilling
- Trykk på Av/på-knapp for å bekrefte
- Velg Ja og vent til tilbakestillingen er fullført
- Start telefonen på nytt og konfigurer den som ny
Hvis Googles beskyttelse mot tilbakestilling til fabrikkinnstilling (FRP) er aktivert, kan det hende at enheten fortsatt krever den opprinnelige Google-kontoinformasjonen etter en tilbakestilling.
Fjerne enhetsadministrasjon ved hjelp av ADB (for avanserte brukere)
Hvis USB-feilsøking ble aktivert før enheten ble administrert, Android Debug Bridge (ADB) kan brukes til å fjerne MDM.
Fremgangsmåte for å fjerne MDM ved hjelp av ADB
- Koble telefonen til en datamaskin via USB
- Åpne Kommandoprompt (Windows) eller Terminal (Mac/Linux)
- Skriv inn følgende kommando, og trykk på Enter:
adb shell dpm remove-active-admin com.example.mdm - Start telefonen på nytt og sjekk om MDM er fjernet
Denne metoden fungerer bare hvis USB-feilsøking var aktivert før enheten ble låst av MDM.
Bruk tredjeparts MDM-fjerningsverktøy
Hvis manuelle metoder ikke fungerer, hevder noen tredjepartsverktøy å fjerne MDM. Vanlige alternativer inkluderer:
- iMyFone LockWiper (Android)
- Tenorshare 4uKey for Android
- Dr.Fone - Lås opp (Android)
Disse verktøyene kan fungere avhengig av Android-versjonen og hvilken type MDM som er installert.
Forhindre at MDM installeres på nytt etter tilbakestilling
Hvis enheten ble registrert i Android Enterprise eller Googles Zero-Touch-registreringkan MDM automatisk installeres på nytt etter en tilbakestilling til fabrikkinnstillingene.
For å forhindre dette:
- Kontakt organisasjonen og be om at enheten fjernes fra Google Enterprise Management
- Bruk en annen Google-konto under oppsett
- Sjekk om enheten er oppført under Googles retningslinjer for enheter og oppheve registreringen
Hvis telefonen er utstedt av en organisasjon, kan fjerning av MDM uten tillatelse føre til restriksjoner eller juridiske konsekvenser.